Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Деклараційна кампанія – 2020: щодо права на застосування податкової знижки за навчання

В Головному управлінні ДПС у Черкаській області започатковано серію коментарів щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

Акцентуємо увагу на питаннях щодо стосуються права на застосування податкової знижки за навчання.

Питання – відповідь наведено з сервісу «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс». Адреса розміщення ресурсу: http://zir.tax.gov.ua/main

1) Для отримання податкової знижки за оплату навчання у школі/дитсадку декларацію слід подавати за 2019 рік до 31 грудня 2020 року! - питання – відповідь з сервісу «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорія 103.06.03).

З метою отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених платником податку протягом звітного року на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, декларація про майновий стан і доходи подається до ДПС за місцем проживання особи до 31 грудня 2020 року (включно) за звітний 2019 податковий рік.

2) Як дізнатися перелік вітчизняних закладів освіти з метою реалізації права на податкову знижку: питання – відповідь з сервісу «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорія 103.06.03 набрати «Які заклади відносяться до вітчизняних закладів з метою отримання податкової знижки за навчання?»).

З метою отримання податкової знижки за навчання, до вітчизняних відносяться заклади дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, основним видом діяльності яких є освітня діяльність. Типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначено спеціальними законами. Бажаючі можуть завантажити і переглянути Закон України від 5 вересня 2017 року № 2145-VІІІ «Про освіту» (Закон №2145) та спеціальні закони України: від 22 червня 2000 року № 1841-III «Про позашкільну освіту», від 11 липня 2001 року № 2628-III «Про дошкільну освіту», від 13 травня 1999 року № 651-XIV «Про загальну середню освіту», від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР «Про професійно-технічну освіту», від 01 липня 2014 року № 1556-VІІ «Про вищу освіту». Для реалізації права на податкову знижку за навчання варто знати, що відповідно до ст. 22 Закону №2145 юридична особа має статус закладу освіти, якщо основним видом діяльності є освітня діяльність.

3) Дитина сама сплатила за навчання – батьки не мають права на знижку! - питання – відповідь з сервісу «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорія 103.06.03 набрати «Чи має право скористатись податковою знижкою за навчання дитини один із батьків, який фактично здійснив оплату за її навчання, якщо договір укладений між навчальним закладом та дитиною (в договорі зазначено П.І.Б. дитини, дитині 25 років/23 роки) та квитанції на оплату оформлені на ім’я дитини, при цьому дитина протягом звітного року не працювала?»).

Не залежно від того працює чи ні дитина, яка за даними документів на переказ коштів здійснювала витрати на навчання, батьки такої дитини не мають права на податкову знижку.

4) Податкова знижка за навчання на військовій кафедрі!

Питання – відповідь з сервісу «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорія 103.06.03 набрати «Чи має право платник податку, який навчається на військовій кафедрі навчального закладу, на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу на суму витрат, понесених ним на користь закладу освіти за навчання на військовій кафедрі?»).

Статтею 21 Закону України від 05 вересня 2017 року № 2145-VІІІ «Про освіту» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2145) визначено, що військова освіта – це спеціалізована освіта, яка передбачає засвоєння освітньої програми з військової підготовки з метою набуття комплексу професійних компетентностей, формування та розвитку індивідуальних здібностей особи і поглибленого оволодіння військовою спеціалізацією та здобувається одночасно з середньою, професійною (професійно-технічною), фаховою передвищою чи вищою освітою.

Згідно з ст. 33 Закону України від 01 липня 2014 року № 1556-VІІ «Про вищу освіту» із змінами та доповненнями однією з складових структури вищої освіти є кафедра військової підготовки, яка проводить підготовку курсантів (слухачів, студентів) для подальшої служби на посадах сержантського, старшинського, офіцерського або начальницького складу у військових формуваннях.

Пунктом 4 Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 лютого 2012 року № 48 із змінами та доповненнями передбачено, що військова підготовка проводиться, зокрема, для надання фізичним особам платних послуг у галузі вищої освіти, пов’язаних з військовою підготовкою, для забезпечення реалізації права таких осіб на рівні можливості у виборі професії шляхом здобуття додаткових знань, умінь і навичок, необхідних для майбутньої професійної діяльності.

При цьому розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором. Договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату (п. 5 ст. 79 Закону № 2145).

Враховуючи викладене, платник податку, який навчається на військовій кафедрі навчального закладу, є здобувачем професійної військової освіти, тому має право на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року на суму витрат, понесених ним на користь закладу освіти за навчання на військовій кафедрі.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Сектор комунікацій
ГУ ДПС у Черкаській області