Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Набрав чинності новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

Набрав чинності новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

Для забезпечення військового обліку громадян України використовується Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Внесення запису/актуалізації даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів до Єдиного державного реєстру здійснюється відповідно до вимог Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.

Організація військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях покладається на відповідних керівників. Обов’язки з ведення військового обліку покладаються на працівників служби персоналу. Особи, відповідальні за ведення військового обліку (крім державних службовців), повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним для інспектора з військового обліку відповідно до національного класифікатора ДК 003:2010 “Класифікатор професійˮ.

Цим Порядком визначені повноваження щодо військового обліку територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, державними органами та органами місцевого самоврядування, а також підприємствами установами та організаціями, закордонних дипломатичних установ України, органів реєстрації, МВС, Національної поліції, органів державної реєстрації актів цивільного стану, органів досудового розслідування, судів, МСЕК, керівників закладів охорони здоров’я, Територіальних органів Держстату, центрів зайнятості та їх філій, ДМС, органів військового управління, державних адміністрацій.

Персональний військовий облік передбачає облік відомостей військовозобов'язаних за місцем роботи (служби) або навчання та покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, з урахуванням вимог законодавства у сфері декларування та реєстрації місця проживання (перебування).

Ведення персонально-первинного обліку покладається на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, а в разі їх відсутності - на виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки здійснюють персонально-якісний військовий облік

Взяттю на облік підлягають громадяни України з числа призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років. Взяття на військовий облік громадян, які прибули з тимчасово окупованих територій України, здійснюється після взяття таких осіб на облік внутрішньо переміщених осіб у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Приймання на роботу або навчання здійснюється тільки після взяття на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад здійснюють: взяття на облік та виключення з персонально-первинного військового обліку, виявлення призовників, ведення документації та роз'яснювальної роботи, оповіщення призовників та військовозобов'язаних на вимогу ТЦК та СП, письмове повідомлення про результати оповіщення та контроль за прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до ТЦК та СП, звіряння з обліковими даними ТЦК та СП, складення і подання списків осіб, які підлягають приписці до призовних дільниць, контроль за виконанням порядку посадовими особами підприємств, установ та організацій, які розташовані на території адміністративно-територіальної одиниці, а призовниками, військовозобов’язаними та резервістами — правил військового обліку тощо.

На роботодавців покладено обов’язок оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів та забезпечення їх своєчасного прибуття до ТЦК та СП, оформлення документів, необхідних для бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, повідомлення у встановлені терміни про зміну облікових даних, звіряння та подання звітів, вручення призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повісток, здійснення контролю за прибуттям призовників.

Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю перед завершенням навчання подають список щодо жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані. Списки є підставою для видачі тимчасових посвідчень, які є підставою для взяття на облік за місцем проживання. Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міноборони та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням на загальних засадах.

Докладніше з Порядком можна ознайомитися ТУТ