Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Державна регуляторна служба України щодо регуляторності рішень органів місцевого самоврядування роз'яснює

Державна регуляторна служба України щодо регуляторності рішень органів місцевого самоврядування роз'яснює

Державна регуляторна служба України (далі – ДРС) є уповноваженим органом у сфері реалізації державної регуляторної політики та наділена рядом спеціальних повноважень, визначених у статті 30 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

У постанові Верховного суду від 10.12.2021 у справі 0940/2301/18 міститься твердження про те, що рішення про встановлення місцевих податків і зборів не вважаються регуляторними актами. Оскільки така судова практика викликала значний резонанс та загальне нерозуміння в органах місцевого самоврядування у розрізі подальшого порядку прийняття таких рішень, ДРС сформувала офіційні роз’яснення.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи місцевого самоврядування мають діяти в межах та спосіб, передбачені саме законом, а не керуватися принципом судового прецеденту.

Звертаємо увагу, що суд не може підміняти інший орган державної влади та перебирати на себе повноваження щодо вирішення питань, які законодавством віднесені до компетенції цього органу державної влади.

Віднесення того чи іншого конкретного проекту акта чи вже прийнятого акта до категорії регуляторних є виключною компетенцією ДРС, її дискреційним повноваженням.