Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ БАБИНОГО ЯРУ

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ БАБИНОГО ЯРУ

Сьогодні 80-і роковини одного з найжахливіших символів Голокосту - масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинених нацистами у 1941-1943 роках.

Бабин Яр - страшна сторінка в історії всього людства. Після Другої світової війни назва цього яру стала символом людської трагедії. Так історично склалося, що Бабин Яр і в Україні й у світі втілює значно більше, ніж географічна назва, це одна з трагічних адрес масових розстрілів часів Другої світової війни. 29-30 вересня 1941 року на цьому місці нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, полягло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричних лікарень та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими». Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва від окупантів.

Саме з цією Київською місцевістю пов’язують початок Голокосту в Європі, хоча насправді хвиля розстрілів котилася до Києва від самого кордону.

День пам’яті жертв Бабиного Яру є свідченням того, що подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків. Вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, Голокосту - це попередження для людства, і український народ завжди буде єдиним у прагненні ніколи не допускати будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті. Місце трагедії Бабиного Яру - місце історичної пам’яті.

Організаційний відділ виконавчого апарату районної ради