Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Сьогодні друга річниця створення Служби судової охорони

Сьогодні друга річниця створення Служби судової охорони

Служба судової охорони є державним органом у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах.

Перші згадки про судову охорону на теренах України сягають Козацької доби. У ті часи судді не потребували охорони, адже особисто нічого не вирішували, але виносили пропозиції на розгляд усього товариства, яке й ухвалювало остаточне рішення. Проте генеральна старшина (генеральний суддя) мав своєрідну охорону – джурів. Згодом Дем’ян Многогрішний створив гетьманську гвардію – специфічну охоронну службу, невеликий військовий загін.

У незалежній Україні час від часу в системі Міністерства внутрішніх справ існували спеціальні підрозділи міліції, на які покладалися функції з охорони й забезпечення безпеки працівників суду та судових процесів. Але після створення у 2015 році Національної поліції України ці спецпідрозділи були розформовані.

Одним із важливих елементів розпочатої у 2014 році судової реформи є створення органу, на який би покладалися завдання із забезпечення громадського порядку в судових установах, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщень суду й безпосередньо усіх учасників судових процесів.

За останні роки стали буденними випадки замінування судів, коли занадто емоційні відвідувачі органів системи правосуддя пошкоджують майно або знищують особисті речі учасників судових процесів, навмисно зриваються судові засідання, лунають погрози на адресу їх учасників.

Саме це спонукало судову владу України до створення незалежного державного органу – Служби судової охорони. 4 квітня 2019 року Вища рада правосуддя своїм Рішенням затвердила Положення про Службу судової охорони, чим розпочала створення цього державного органу з правоохоронними функціями.

Служба судової охорони – державний орган, що через свої підрозділи підтримує громадський порядок у суді; запобігає проявам неповаги до суду та припиняє такі прояви; охороняє приміщення й інше майно судів, органи судової влади; забезпечує державний захист суддів, працівників апаратів судів та їхніх родин, а також гарантує безпеку учасників судового процесу (ст. 160 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Служба судової охорони підзвітна Вищій раді правосуддя та підконтрольна Державній судовій адміністрації України, та складається з центрального органу управління (Центральний апарат) і територіальних підрозділів (територіальні управління) Служби.

Протягом 2020 року понад 400 установ системи правосуддя України перейшли під охорону Служби, а до кінця 2021 року планується взяти під охорону усі 733 установи. Відтак повністю буде вивільнено від виконання не властивих їм функцій підрозділи Національної поліції та Національної гвардії України.

Узагальнивши світовий досвід символіки органів забезпечення діяльності судової гілки влади та беручи до уваги давню ґенезу створення Служби судової охорони на українських теренах, на емблемі Служби зображено срібну виту тростину судді Козацької доби, накладену на срібні перехрещені бердиші. Ключовими символами обрано ознаки суддівської влади та її охорони часів Війська Запорозького Низового та Козацької держави Богдана Хмельницького. Знаменитий зразок декорованого гетьманського бердиша символізує правничі та охоронні традиції, що передаються від часу Козацької держави 1649 р. до сьогодення.

Організаційний відділ виконавчого апарату районної ради