Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району

Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району

24 березня відбулась виїзна нарада у селі Мошни за участю голови районної ради Олександра ВАСИЛЕНКА, депутата Черкаської районної ради Андрія ДЗЮБИ, представників Черкаської районної ради та райдержадміністрації щодо розвитку туризму в Черкаському районі.

Сьогодні туризм є галуззю, що динамічно розвивається і приносить високі прибутки у світовій економіці, водночас є одним із найважливіших чинників соціально-культурного розвитку, що сприяють підвищенню рівня та якості життя населення. За таких умов зростання ролі туризму, як галузі національного господарства в контексті сталого розвитку, потребує більше уваги та залучення широкого кола населення до даної справи, узгодження туристичної діяльності з природними, соціокультурними, екологічними, економічними та інформаційно-технологічними можливостями Черкаського району.

Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району

Розпочато нараду було у приміщенні Центру дитячої та юнацької творчості Мошнівської сільської ради, де його директор Микола ЯКИМЕНКО спільно з керівником дитячої відеостудії «Джерело» Олександром ПАВЛОВИМ ознайомили учасників наради з діяльністю установи, показали творчі експонати вихованців, вразили неповторністю та різноманітністю виробів, фото, орегамі та інших поробок. За історичною цінністю є експонати взагалі унікальні, наприклад макет пароплава «Бджілка», який у 1823 році був збудований місцевими майстрами за кошти князя Михайла ВОРОНЦОВА.

Перейшовши до лекційної зали, учасники наради зосередились на розгляді питання щодо можливого туристичного маршруту відпочинку на базі Мошногірського парку. Миколою ЯКИМЕНКОМ у форматі діафільму було детально висвітлено всі пам’ятки, які знаходяться на кряжах Мошногір.

Туристичний потенціал Мошнівського парку дозволяє розвивати на своїй території майже всі види сучасного туризму:

• пізнавальний (екскурсійний) - відвідування та ознайомлення з пам'ятними місцями та пам'ятками культури, історії, природи;

• оздоровлювально-пізнавальний - поєднання цілей оздоровлення і пізнання, пересування людей, зумовлене потребою поліпшити стан здоров'я;

• спортивний - участь у спортивних заходах;

• вихідного дня - перебування кілька днів за межами міста, а також у спеціалізованих зонах відпочинку;

• діловий - відвідування об'єктів за професійним інтересом;

• зелений.

Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району

У регіоні для розвитку туристичної сфери є ряд передумов: розгалужена мережа автомобільних доріг, наближеність до обласного центру, столиці держави, визначних місць (зокрема – Чигирина, Холодного Яру, Канева тощо), можливість залучення автодорожнього та водного транспорту, сприятливий бізнес-клімат, умови для розвитку екотуризму та розбудови туристично-рекреаційних комплексів, історико-культурний потенціал, мальовничі ландшафти, привабливі туристичні маршрути, архітектурні пам’ятки тощо.

За словами голови ради Олександра ВАСИЛЕНКА, не так багато в Черкаській області сіл, яким варто присвятити окрему поїздку вихідного дня. Але є такі, що по кількості та унікальності історичних пам’яток і цікавих локацій складають конкуренцію навіть деяким великим містам. Одне із таких сіл – Мошни Черкаського району.

Туристичними родзинками Мошнівського краю, зокрема є:

Спасо-Преображенська церква с.Мошни;

Музей Т.Г.Шевченка в Мошнах;

Дерев’яний різьблений Будинок лікаря архітектора Городецького с.Мошни;

Римо-католицький костел с.Мошни;

Мошногори – поросле лісом пасмо гір льодовикового походження.

За наказом князя Михайла ВОРОНЦОВА на кряжах Мошногір було закладено парк в англійському стилі з численними спорудами, серед яких палаци, бесідка Ротонда, башта Святослава заввишки 58 метрів, оранжерея, звіринець, в якому прогулювались лами та верблюди. З парком межувала територія та угіддя Мошногірського Вознесенського монастиря, заснованого в першій половині 17 століття, де в свій час перебував син Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО Юрій. Протяжність алей парку становила близько 50 кілометрів. Це був справжній англійський стиль. "Кто не бывал в Англии и хочет иметь понятие о настоящем английском парке, пусть съездит в Мошны", - писав дослідник парків М. ГРАБОВСЬКИЙ.

На жаль, до нашого часу дійшов єдиний з усіх колишніх рукотворних об’єктів парку – оповитий легендами Софіїн стовп.

Основну туристичну діяльність у регіоні з середини дев’яностих років минулого століття проводить Центр дитячої та юнацької творчості Мошнівської сільської ради.

Працівники закладу надають інформаційно-методичну, практичну допомогу з краєзнавства і туризму, проводять екскурсії по с. Мошни та довкіллю школярам, студентам, викладачам, дитячим туристським установам, членам молодіжних організацій і всім бажаючим. Цими послугами скористались більше 20 тисяч відвідувачів не лише з Черкащини, а й з інших областей України та зарубіжжя.

Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району

Підсумовуючи, учасниками наради було намічено ряд першочергових завдань для впровадження мети розвитку туристичної галузі в Черкаському районі на теренах Мошногірського парку, а саме:

- прокладання та облаштування туристичного маршруту “Алеями Мошногірського парку М.С.Воронцова” ;

- створення туристичної навігації;

- визначення переліку місць, де необхідне розташування знаків та вказівників, розробка концепції їх дизайну;

- встановлення дорожніх знаків, вказівників до туристичних локацій та на самих об’єктах;

- встановлення інформаційних Смарт-таблиць, інформаційних пілонів та стел на туристичних локаціях та об’єктах;

- визначення та позначення селфі-рамками найвдаліші фотозони на туристичних об’єктах, локаціях та туристичних маршрутах;

- створення ексклюзивних туристичних маршрутів, які допоможуть розкрити унікальність місця, як для туристів, так і для мешканців регіону (орієнтовані на різний вік та уподобання, сформовані на короткі, середні та довгі дистанції, одноденні тури та тури вихідного дня);

- створення рекламно-презентаційних відеороликів;

- організація та проведення рекламних прес-турів для представників туристичних фірм та ЗМІ;

- наповнення мережі якісними фотографіями з ключових локацій, об’єктів регіону та ідеями для відпочинку;

- розміщення зовнішньої реклами з туристичною айдентикою регіону.

Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району Мошногірський парк - один із туристичних родзинок Черкаського району

Реалізація хоча б частини зазначених заходів сприятиме створенню умов для розвитку туристичної інфраструктури, забезпечить створення позитивного іміджу регіону, зростанню туристичних потоків.

Розвиток туризму в регіоні сприятиме промоційній діяльності туристичної галузі, стимулюватиме розвиток малого і середнього бізнесу, сприятиме створенню нових робочих місць та залученню інвестицій у розвиток туристичної сфери території Черкаського району.

Організаційний відділ виконавчого апарату районної ради