Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Уповноважений із захисту державної мови звертається до депутатів та посадових осіб

Уповноважений із захисту державної мови звертається до депутатів та посадових осіб

Надзвичайно важливо, щоб від початку своєї роботи новообрані органи місцевого самоврядування, депутати та посадові особи були ознайомлені з вимогами законодавства.

Чітке виконання вимог Законів значною мірою залежить від поінформованості людей, яких ці вимоги стосуються.

16 липня 2019 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя.

З метою сприяння функціонування української мови як державної у сферах суспільного життя, на всій території України діє Уповноважений, основними завданнями якого є захист української мови як державної, а також захист права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

За інформацією Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, наразі готуються звернення до тих чи інших установ за результатами моніторингу діяльності державних установ у різних сферах, або ж за зверненнями громадян. Та вже за 2 роки почне діяти норма закону щодо штрафних санкцій за порушення мовного законодавства.