Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Тарас ШЕВЧЕНКО – духовний пророк української нації

Тарас ШЕВЧЕНКО – духовний пророк української нації

В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті і з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління. Для українців такою святинею є видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч, натхненник національних ідей, провідник добра, волі, щастя і правди – Тарас Шевченко. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені Українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Щороку в Україні відзначають Шевченківські дні 9 і 10 березня, які припадають на роковини народження і смерті Тараса Шевченка. У 2020 році Україна відзначає 206 річницю з дня народження великого українського поета.

Чудово сказав про значення Тараса Шевченка і його безсмертної творчої спадщини Іван Франко: «Він був селянський син і став князем в царстві духа. Він був кріпак і став великою силою в громаді людських культур. Він був простак і відкрив професорам і вченим новіші і свобідніші степені. Він терпів десять літ від російської воєнщини, а зробив більше для свободи Росії, ніж десять побідних армій.

Доля переслідувала його ціле життя, та не покрила іржею золота його душі, не обернула його любові до людства в ненависть, ані його віри – в розпуку. Доля не щадила йому страждань, але не стримала його радості, що била здоровим джерелом життя.

Та найкращий, найцінніший дар доля дала йому аж по смерті – невмирущу славу і вічну нову насолоду, яку дають його твори мільйонам людських сердець».

Ім’я Великого Кобзаря вписане золотими літерами в історію України. Через віки промовляє до нас слово великого поета, надихає нас, дає нам силу та мужність і нагадує, що ми – українці, що ми є народом. Великий Кобзар мріяв про те, щоб:

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люди на землі.

Справедливою даниною світлої пам’яті Тараса Шевченка має бути наша щоденна копітка праця в ім’я успішної європейської України, про яку мріяв Славетний Кобзар.

Організаційний відділ виконавчого апарату районної ради