Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Фізичній особі – підприємцю!

Фізичній особі – підприємцю!

Відповідно до ч.1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі – Закон № 2464) фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного соціального внеску.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII внесені зміни до п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464, щодо бази нарахування єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме – єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Зміни в законодавстві набули чинності з 01 січня 2017 року.

У разі якщо у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу не отримано дохід (прибуток), платник зобов’язаний самостійно визначити базу нарахування єдиного внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2017 році – 704,00 грн на місяць; у 2018 році – 819,06 грн на місяць).

Не сплачуючи єдиний внесок, Ви позбавляєте себе права на зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу та прирощуєте заборгованість. Відповідно до закону сума недоїмки не підлягає списанню. Крім того, суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Вимога органу доходів і зборів про сплату недоїмки або рішення суду щодо стягнення суми недоїмки виконується державною виконавчою службою в порядку, встановленому законом.

Враховуючи викладене, рекомендуємо у найкоротші терміни погасити заборгованість зі сплати єдиного внеску та своєчасно сплачувати належні суми єдиного внеску в подальшому.

Сплачені внески – запорука гідної пенсії.

Для отримання детальної консультації просимо звертатись до органів Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України за місцем реєстрації.

За повідомленням Черкаського відділу обслуговування громадян №4 Головного управління пенсійного фонду України в Черкаській області