Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Обговорено основні аспекти нормативно-правового врегулювання інституту посадової особи місцевого самоврядування в умовах реформи децентралізації влади

Обговорено основні аспекти нормативно-правового врегулювання інституту посадової особи місцевого самоврядування в умовах реформи децентралізації влади Обговорено основні аспекти нормативно-правового врегулювання інституту посадової особи місцевого самоврядування в умовах реформи децентралізації влади

14 травня 2018 року в місті Києві Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування проведено круглий стіл «Нормативно-правове врегулювання інституту посадової особи місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади».

Його співорганізаторами виступили Апарат Верховної Ради України, Національне агентство України з питань державної служби та Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», яка ініціювала обговорення пріоритетів професіоналізації служби в органах місцевого самоврядування.

До участі в засіданні круглого столу було запрошено народних депутатів України та керівників апаратів обласних рад з усіх областей України.

Від Черкащини участь у засіданні круглого столу взяв керівник секретаріату обласної ради Богдан Паніщев.

Відкриваючи захід, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко зазначив, що реформа децентралізації об’єднує країну, і нагальним сьогодні є значне зміцнення кадрового потенціалу на місцях, чому мають сприяти плановані законодавчі зміни.

Обговорення питання є на часі, адже воно проводиться напередодні повторного подання до Верховної Ради України законопроекту про службу в органах місцевого самоврядування.

Певного спрямування для обговорення проблем нормативно-правового врегулювання інституту посадової особи додав Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, зокрема, щодо того, які кроки необхідно зробити, щоб служба в органах місцевого самоврядування стала престижною. На його думку, серед пріоритетів має бути подальша імплементація Європейської хартії місцевого самоврядування, зокрема положень її статей 6 і 7 стосовно умов служби найманих працівників органів місцевого самоврядування, умов добору персоналу з урахуванням особистих якостей та компетентності, забезпечення вільного виконання ними своїх функцій, належних можливостей професійної підготовки, винагороди та просування по службі тощо.

У обговоренні також взяли участь Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко, Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керуючий справами Петро Боднар та представники органів місцевого самоврядування, їх асоціацій.

Їхні виступи зосереджувалися на ключових питаннях законодавчого врегулювання діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, збільшення ефективності підготовки та проходження служби.

Підбиваючи результати роботи, народний депутат України, Голова підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Альона Шкрум зазначила, що законодавцем пропонується однозначно деполітизувати службу в органах місцевого самоврядування, підвищити її стабільність, прозорість, захищеність, престижність.

Все це передбачається у проектах змін до законодавчих актів.

Наступного дня на базі Всеукраїнського центру підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування проведено семінар, модераторами якого виступили перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби Володимир Купрій та Голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко.

Його фокусом стали питання реалізації положень Концепції реформування системи професійного навчання державних службовців, голів місцевих держадміністрацій, Обговорено основні аспекти нормативно-правового врегулювання інституту посадової особи місцевого самоврядування в умовах реформи децентралізації владиїх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, а саме: створення належних умов для забезпечення професійного розвитку; створення ефективної системи визначення потреб у професійному навчанні; забезпечення безперервності, обов’язковості, плановості професійного навчання; залучення всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування до створення системи професійного навчання тощо.

Наприкінці своєї роботи учасники заходу розглянули питання забезпечення прозорості діяльності органів місцевого самоврядування, запровадження в місцевих радах технологій електронного урядування.

За інформацією сайту Черкаської обласної ради