Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Голова районної ради Олексій Собко взяв участь у загальних зборах Черкаського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування

Голова районної ради Олексій Собко взяв участь у  загальних зборах Черкаського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування Голова районної ради Олексій Собко взяв участь у  загальних зборах Черкаського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування

На минулому тижні голова районної ради Олексій Собко взяв участь у виїзному засіданні загальних зборів Черкаського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», яке провів у м. Чигирин голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Першочергово присутні обговорили питання здійснення компенсаційних виплат за проїзд пільгових категорій громадян, а також забезпечення бюджетного фінансування інших пільг і відшкодувань, гарантованих державою. З інформацію із цих питань виступив начальник Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Руслан Чикало.

На сьогодні значно зросли перелік та, відповідно, кількість громадян пільгових категорій, що, як наслідок, спричинює нехватку коштів на місцевому рівні для фінансування гарантованих пільг. Непоодинокими є й приклади відмов об’єднаних територіальних громад забезпечувати ці видатки, аргументуючи, що це обов’язок держави фінансувати ці статті видатків.

За словами голови обласної ради, соціальна відповідальність держави здебільшого залишається на рівні законодавчого гарантування компенсацій. Зачасту, прописані у державному бюджеті статті видатків на відшкодування надання пільг чи фінансування виплат не підкріплені реальним ресурсом, що автоматично перекладає відповідальність забезпечення компенсацій на місцеві бюджети.

– Перед нами стоять непрості завдання, адже із наступного року частина пільг повністю «перекладається» на бюджети місцевого рівня, тож саме від місцевих керівників будуть вимагати виконання соціальних гарантій перед категорійними громадянами. Задля забезпечення безперебійного надання послуг і пільг у районах, закликаю усіх вас уже зараз, плануючи кошторис на наступний рік, прорахувати необхідні суми витрат та включити фінансування цих статей до переліку поточних видатків із районних бюджетів. Звичайно, нам не обійтись без спільного вирішення цього питання. Виключно за рахунок ресурсу обласного бюджету нам не вдасться забезпечити фінансування пільг, але разом, закумулювавши кошти різних рівнів – зможемо, – наголосив Олександр Вельбівець.

Голова районної ради Олексій Собко взяв участь у  загальних зборах Черкаського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування

У ході обговорення, представників районів найбільше цікавили практичні шляхи вирішення конкретних проблем соціального захисту категорійних громадян: здійснення соціального і юридичного супроводу пільговиків, нарахування коштів, правові норми й умови придбання соціального житла цим категоріям, фінансування з державного бюджету гарантованих пільг та законодавча перспектива діяльності місцевого самоврядування тощо.

– Завтра відбудеться засідання Правління Української асоціації районних та обласних рад, тож всі наші сьогоднішні напрацювання ми сформулюємо у відповідний документ, який буде переданий керівництву держави для оперативного реагування. Перш за все, маємо донести їм проблеми фінансового характеру. Децентралізація має відбуватись планомірно, а отриманий ресурс має забезпечувати фінансові зобов’язання, що передані на місцевий рівень. Держава не повинна відвертались від додаткових зобов’язань…, має бути розроблений уніфікований механізм відшкодування соціальних пільг і виплат тощо, – відзначив голова обласної ради.

Серед основних пунктів резолюції зборів: ініціювати внесення змін до бюджетного законодавства щодо передачі місцевим бюджетам фінансового ресурсу (субвенції) на виконання державних програм соціального захисту в частині компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян; затвердити на державному рівні єдиний порядок здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян всіма видами транспорту та чіткого контролю за порядком відшкодування витрат перевізникам за пільгове перевезення; передбачити в Державному бюджеті на 2018 рік кошти на надання пільг із оплати житлово-комунальних послуг громадянам, які потребують соціального захисту; унормувати питання оптимізації структури та чисельності працівників органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, затвердити відповідні типові штати, а також законодавчо врегулювати питання виконання визначених законами повноважень рад об’єднаних територіальних громад та передбачити відповідальність за невиконання взятих зобов’язань.

Серед іншого присутні обговорили питання здійснення секторальних реформ, що запроваджені й нещодавно підкріплені новими законодавчими нормами; розглянули ініціативи й питання реалізації регіональних проектів за участі обласної ради та інші актуальні питання життєдіяльності районів.

Відділ інформаційного забезпечення та взаємодії з ЗМІ