Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Увага! Ботулізм - грізна хвороба!

Увага! Ботулізм - грізна хвороба!

За повідомленням Черкаської центральної районної лікарні в районі періодично реєструються випадки із захворюваністю на ботулізм.

Усі випадки захворювань найчастіше пов’язані із вживанням в їжу в’яленої або копченої риби, м’ясних та рибних консервів, паштетів, ковбас, виготовлених в домашніх умовах з порушенням технології та залитих смальцем.

Збудник захворювання — бацила ботулізму у вигляді спори - дуже поширений у зовнішньому середовищі. Вони знаходяться у грунті городів, лісів, садів, в прибережних смугах та воді річок, озер, водоймищ. Спори стійкі до змін температури. Вони не гинуть в солі, витримують кип’ятіння до 6 годин, при температурі мінус 16°С зберігають життєдіяльність протягом року, а висихання переносять десятиліттями. Разом з грунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, з планктоном і водоростями — у кишечник риб, з кормами та ґрунтом — у кишечник свійських тварин.

При недбалій кулінарії та неякісній термічній обробці продуктів і при сприятливих умовах (наявність вологи, відсутність кисню, плюсова температура від 4 до 50°С) спори проростають в бацилу, яка виділяє в продукт надзвичайно отруйний токсин. На відміну від спор, бацила і токсин чутливі до нагрівання. При температурі +80°С бацила гине протягом 20-30 хвилин, а токсин руйнується через 5-25 хвилин в залежності від продукту; при температурі 100°С бацила гине протягом 5-10 хвилин, токсин — у перші хвилини.

Більш детальніше із статею можна ознайомитися ТУТ

За інформацією сайту Черкаської центральної районної лікарні