Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Громади на місцях самі визначатимуть доцільність створення ЦПМД на первинній ланці

Громади на місцях самі визначатимуть доцільність створення ЦПМД на первинній ланці

МОЗ не втручатиметься в процес формування медичної інфраструктури в регіонах та надає широкі повноваження місцевим громадам в цьому питанні. Про це в рамках конференції “Від утворення об’єднаних територіальних громад – до розумного зростання” зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

Зокрема, Міністерство охорони здоров’я надало роз’яснення представникам місцевих громад щодо доцільності створення Центрів первинної медичної допомоги в ОТГ та утримання на первинній ланці вузьких спеціалістів.

Як зазначив Павло Ковтонюк, ЦПМД – це велика структура, яка крім власне медичної частини, має велику адміністративну складову. Тому в об’єднаних територіальних громадах є сенс створювати його тільки тоді, коли населення громади відносно чисельне.

«У нашому листі-роз’ясненні ми передбачили орієнтир на рівні 30 тисяч осіб, – наголосив заступник міністра, – але це не є жорстка рамка. Наприклад, на 22 тисячі мешканців при певних умовах є сенс створювати Центр, але ЦПМД на 5 чи 6 тисяч населення, де потрібно 2-3 лікаря, – недоцільно. Адже утримувати в такій структурі головного лікаря, бухгалтера, економіста, статиста, водія – фінансово неефективно».

Стосовно рішення щодо того, аби на первинній ланці працювали стоматологи, медичні лабораторії чи фізкабінети, заступник міністра підкреслив, що держава не буде регулювати питання медичної інфраструктури в громадах.

«Нам не важливо як саме ви організуєте в громаді процес надання допомоги, це абсолютно ваша відповідальність, бо ви краще знаєте свої потреби і можливості. Держава повинна покривати виключно медичну послугу. На первинній ланці допомоги держава буде виплачувати вартість лікування пацієнта на рік. І кошти будуть йти постачальнику медичної допомоги. Якщо в громаді є бажання крім базових послуг первинної медичної допомоги мати, наприклад масаж, стоматологію, ще щось, це абсолютно не буде заборонено жодним регуляторним документом МОЗ, якщо громада бажає оплачувати це з місцевого бюджету», – поінформував Павло Ковтонюк.

 


За інформацією Міністерства охорони здоров’я України