Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Супротив реформі викликаний нерозумінням її суті, завдань і прогнозованого результату

Супротив реформі викликаний нерозумінням її суті, завдань і прогнозованого результату Супротив реформі викликаний нерозумінням її суті, завдань і прогнозованого результату

Актуальним на порядку денному нещодавньої сесії, що стало предметом тривалої дискусії між депутатами обласної ради, стало питання реалізації реформи охорони здоров’я в області, зокрема – створення госпітальних округів й схвалення відповідного звернення до центральних органів влади із пропозиціями стосовно впровадження змін.

За словами депутатів обласної ради, процес розподілу округів та обговорення впровадження реформи, визначення подальшої долі окремих районних лікарень був фактично закритим для жителів області. Відсутність інформації про мету завдання і прогнозовані результати реформи, в свою чергу, й породжує не сприйняття її серед жителів області. Як зазначили присутні в сесійній залі, найбільша пересторога у суспільстві щодо впровадження започаткованих змін – побоювання можливого закриття лікувальних закладів, зниження рівня надання медичних послуг через недофінансування лікарень, а також непропорційний поділ області на госпітальні округи. Зокрема, за словами депутатів – представників Смілянщини, за розрахунками мав би бути створений щонайменше ще один – Смілянський – госпітальний округ.

Нагадаємо, що спочатку Кабмін планував створити на Черкащині 3 госпітальні округи – в Черкасах (куди мало ввійти і Лівобережжя), у Смілі та в Умані. Натомість обласна влада пропонувала 7 округів, але цю пропозицію в не погодили, схваливши лише створення на лівому березі Дніпра окремого Золотоніського округу. Таким чином, розмір Черкаського округу значно скоротився, і його довелося розширити за рахунок Смілянського (включно із м. Сміла), а центр сусіднього із Черкаським округу перенести у м. Звенигородка.

За словами голови обласної ради Олександра Вельбівця, цілком прагматичною є вимога депутатів про створення не менше 5 госпітальних округів. У той же час, він не підтримав критику окремих депутатів реформи загалом, які гостро протистоять здійсненню будь-яких змін у галузі.

– На сьогодні ми не можемо залишатись осторонь наявних проблем у галузі. Потреба змін продиктована реаліями стану медичної сфери. Тому я глибоко переконаний, що ми повинні напрацювати спільну позицію стосовно проведення реформи й відстоювати її разом, а не спекулювати на питаннях закриття медичних закладів. Адже МОЗ пропонуватиме лише технічні розрахунки порядку формування округів, а вже місцева влада безпосередньо визначатиме, яких і скільки лікарень потрібно громаді, де першочергово потрібно зробити дороги для вчасного доїзду швидкої, закупити відповідне обладнання тощо, – наголосив голова обласної ради.

Він також додав, що госпітальні округи створюються з метою організації мережі закладів охорони здоров’я у такий спосіб, що дасть змогу забезпечити: гарантований своєчасний доступ населенню до послуг вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги належної якості; ефективне використання бюджетних коштів, що спрямовуються на забезпечення фінансування вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та створення управлінської і фінансової автономії у галузі, що буде реалізовано через Раду госпітальних округів.

На підтримку впровадження реформи виступили й фахівці в галузі, медичні працівники. Зокрема, за словами головного лікаря Жашківської центральної районної лікарні Ігоря Мельника, створення госпітальних округів потрібне перш за все, щоб зберегти в області кращі медичні кадри й не дозволити лікарям втратити фаховий рівень, забезпечивши населення послугами спеціалістів вузького профілю, які постійно практикують і підвищують власну професійну майстерність.

– Згідно із законодавством громадянин має право на вибір медичного закладу і лікаря, який буде його лікувати. І неправильно стверджувати, що кошти будуть розраховуватися – як тут у залі звучало – на 7 округів. Субвенція буде розподілятись пропорційно до кількості населення. І чим оптимальнішою буде кількість госпітальних округів, тим більшим буде ресурс й ефективнішими наші можливості. Ми зможемо спрямувати ці гроші туди, де вони найбільше потрібні. Крім того, в лікарнях першого рівня надання медичних послуг залишиться вся наявна база, що є в наявності там на сьогодні. А от вторинний рівень буде вузько направлений надавати профільні послуги вищого рівня складності та за наявності кращого обладнання. Як лікар вважаю, що не доцільно на сьогодні утримувати наявну мережу медичних закладів в області, що не забезпечує потреб її мешканців у повній мірі, – зауважив депутат обласної ради.

 

За інформацйією виконавчого апарату обласної ради