Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





За прогнозом під час весняної повені можливе підтоплення сіл Черкаського та інших районів області

За прогнозом під час весняної повені можливе підтоплення сіл Черкаського, Смілянського, Чигиринського й Канівського районів

За інформацією Черкаського регіонального управління водних ресурсів, в області січень місяць ознаменувався складними погодними умовами. Для нього був характерний аномальний холод без снігу, інтенсивні опади, значне похолодання, неглибока відлига у супроводі невеликих опадів та снігопади, хуртовини, снігові замети.

Зважаючи на ймовірно велику кількість вологи, Черкаське регіональне управління водних ресурсів розпочало ретельну підготовку до весняної повені, аби забезпечити належні умови її пропуску.

Комісія управління здійснила обстеження водогосподарських об’єктів, і на основі його матеріалів, розроблені першочергові заходи для забезпечення безаварійного пропуску весняної повені. 

На Кременчуцькому водосховищі у першій декаді лютого підтримуються рівні води в межах 78,8 – 78,9 мБС, які затверджені на засіданні Міжвідомчої комісії при Держводагентстві України. 

Аналізуючи попередні роки під час проходження повені а також характер, інтенсивність і час проходження, можна зазначити, що за несприятливих погодних умов (значні опади у вигляді снігу, дощу) існує ймовірність затоплення чи підтоплення заплавних земель р. Тясмин, а саме: сіл Черкаського району – Хацьки, Степанки, Бузуків, Вергуни, Нечаївка, Думанці, Чубівка; сіл Смілянського району – Залевки, Малий Бузуків, Голов’ятино, Гуляй-городок; сіл Чигиринського району – Деменці, Зам’ятниця, Медведівка, Новоселиця, Суботів, Галаганівка, Стецівка та м. Чигирин. 

Земельні ділянки в прибережній зоні Кременчуцького водосховища, які можуть бути підтоплені, розташовані в межах трьох великих масивів: у верхів’ї водосховища, на Вільшанському і Оболонському масивах, з частковими підтопленнями сіл Канівського району – Келеберда, Сушки, Прохорівка, Пекарі та земельних угідь сіл Золотоніського району Бубнова Слобода, Матвіївка, а також земельні угіддя по заплаві р. Рось с. Хрещатик, садиби с. Межиріч. У верхів’ї водосховища землі затоплюються чи підтоплюються як при проходженні повені, так і за рахунок попусків Канівської ГЕС. Хвиля попусків по Дніпру простежується до самих Черкас, а по Росі до с. Гута Межирічська.