Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Об’єднання ще трьох громад на підході в Черкаській області

Об’єднання ще трьох громад на підході в Черкаській області.

Нинішній рік в Україні має стати роком регіонального розвитку, а ключовою складовою процесу має стати створення спроможних територіальних громад. На Черкащині є поки лише 3 об’єднані територіальні громади: Єрківська, Білозірська, Мокрокалигірська. Про це повідомив на вранішній нараді в ОДА перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль, який, власне, і вів нараду.

– Вікно можливостей використання державного бюджету не може бути відкритим вічно. Або ми встигаємо і вирішуємо питання інфраструктури новосформованих громад з держбюджету, за рахунок міжнародної допомоги, або потім це все ляже на наші плечі. А цьогоріч в держбюджеті є значні кошти, які можна використати для об’єднаних територіальних громад. Це 1 мільярд гривень. Однак виходить так, що з нашої області лише 3 об’єднані громади беруть участь в розподілі цього колосального ресурсу. З такою позицією влади на місцях ми дуже швидко почнемо втрачати досягнуте! – заявив Віталій Коваль.

Директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Роман Карманнік також наголошував на перевагах об’єднання громад. Так, він навів приклад Білозірської об'єднаної територіальної громади, де район давав на харчування школяра 5 гривень, а об’єднавшись, громада може спрямовувати на ці цілі вже 9 гривень. 

– Так, це не історія успіху, але ми бачимо переосмислення питання. Звісно, є і труднощі. У нас на початку року були питання відкриття рахунків сільрад, але на сьогодні питання вирішене. Й інші питання вирішуються, – запевняв Роман Карманнік. – Щодо субвенцій, то це будуть відчутні суми. Також не слід забувати про міжнародну технічну допомогу. Так, на сьогодні Єрківська територіальна громада пройшла в другий тур на отримання допомоги по створенню ЦНАПу. 

За словами Карманніка, до трьох об’єднаних громад в області вже додається Зорівська в Золотоніському районі. На підході також Катеринопільська та Селищанська… 

Крім того, міським головою Шполи організовано добровільне об’єднання територіальних громад міста Шполи та сіл Лозуватка, Терешки, Сердегівка, Топильна з адмінцентром в місті Шпола. Громадські обговорення проходитимуть протягом лютого. 

До речі, бонусом для Катеринопільської громади стане допомога з держфонду регіонального розвитку у сумі більш як 4 мільйони гривень на вирішення проблеми з каналізаційним колектором, – зазначив заступник голови ОДА Юрій Сас. – У цілому ми зараз стоїмо перед адміністративною реформою. Кількість районів не збережеться. Тож краще підготовчу роботу по об’єднанню громад провести до змін до Конституції, поки громади мають змогу впливати на процеси.