Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Якщо країна взяла курс на децентралізацію, то іншого шляху, крім переведення місцевих держадміністрацій у статус префектур, немає, - В’ячеслав Негода

Якщо країна взяла курс на децентралізацію, то іншого шляху, крім переведення місцевих держадміністрацій у статус префектур, немає, - В’ячеслав Негода

Сьогодні на районному та регіональному рівні немає дієвого місцевого самоврядування, яке б мало виконавчі органи і самостійно виконувало свої самоврядні повноваження. Місцеві державні адміністрації зараз, крім функцій виконавчої влади, здійснюють більшу частину повноважень, делегованих їм обласними і районними радами. Час довів, що це дуже неефективно. Тому, якщо Україна взяла курс на децентралізацію влади, іншого шляху, крім формування виконавчих органів обласних і районних рад, з одночасним переведенням місцевих держадміністрацій у статус префектур, немає.

Про це сказав, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, презентуючи на парламентському комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування концептуальні засади законодавчого забезпечення правового статусу префектів(в розвиток змін до Конституції України щодо децентралізації влади (№2217а).

«Хтось застерігає, що префекти стануть на заваді розвитку органів місцевого самоврядування, стримуватимуть їхню діяльність. Інші ж говорять, що переведення місцевих держадміністрацій у статус префектур, які здійснюватимуть лише контрольно-наглядові функції, суттєво послабить систему центральної виконавчої влади. Запропонована нами модель збалансовує інтереси органів місцевого самоврядування, бо їм надається автономія у прийнятті рішень через власні виконавчі органі, і держави, яка у вигляді префектів, матиме дієвий механізм для збереження унітарності держави, забезпечення територіальної цілісності і незалежності України, її суверенітету, захисту права і свободи громадян», - сказав В’ячеслав Негода.

Основними повноваженнями префекта, згідно з запропонованим Мінрегіоном законопроектом, є нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координація діяльності територіальних органів ЦОВВ, нагляд за додержанням ними Конституції і законів України; забезпечення виконання державних програм. 

Перший заступник Міністра нагадав, що, згідно з проектом закону, який зараз розробляє Мінрегіон, префект є державним службовцем категорії А, має спеціальний вишкіл і є позапартійним. Префект представляє як Президента, так і Кабінет Міністрів України, є відповідальним перед головою держави, підзвітний та підконтрольний Уряду, призначається та звільняється з посади Президентом за поданням Кабміну.  

«Дуже важливо те, що призначення та звільнення префекта з посади не пов'язується зі вступом на пост Президента України, припиненням виконання ним повноважень, а також формуванням нового складу Уряду, складенням ним своїх повноважень або його відставки», - підкреслив В’ячеслав Негода. 

Як раніше зазначав В’ячеслав Негода, префект буде державним службовцем і ця посада не належатиме до політичних. 

Робоча версія законопроекту «Про префектів» є ТУТ. 

 

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України