Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Відбулося засідання круглого столу «Дорожня карта земельної реформи»

Відбулося засідання круглого столу «Дорожня карта земельної реформи» Відбулося засідання круглого столу «Дорожня карта земельної реформи»

18 червня 2015 року відбулося засідання круглого столу «Дорожня карта земельної реформи», що проводився експертами ГО «Agro. ReformsUA» за підтримки Мінагрополітики України, ряду неурядових громадських організацій.

В засідання круглого столу взяла участь голова обласної ради Валентина Коваленко. Звертаючись з вітальним словом до присутніх та в ході дискусії, Валентина Михайлівна наголосила, що питання землі та земельної реформи кричуще болять всім нам.

– У громад, у органів місцевого самоврядування накопичилося чимало проблем і пропозицій до законодавців щодо земельних відносин. Ці пропозиції обласна рада безліч разів надсилала до вищого керівництва держави. Минув рік, а змін до сфери земельних стосунків не внесено, – зауважила голова обласної ради. 

Свідомий процес затягування змін до відповідних земельних законів є основним гальмом здійснення реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіальної реформи, вважає Валентина Михайлівна.

Якби люди відчули, що на законодавчому рівні реагують на всі ті проблеми і пропозиції громад, фермерів, власників паїв та інших землекористувачів, бо вони їх найкраще знають, то вони розуміли б, що влада дбає про те, щоб в Україні нарешті відбулася справжня реформа і справжня децентралізація.  

В ході обговорення до дискусії долучилися ряд депутатів обласної ради.  

Серед проблем, що вони озвучили: передача прав місцевим громадам розпоряджатися землею, надання доступних кредитів для розвитку фермерських господарств, реєстрація сільгосппідприємств та сплата податків за місцем користування земельною ділянкою, повна паспортизація наділів, паритетність цін та ціноутворення, юридично-правова захищеність власників паїв, участь громад у придбанні вільних земельних площ, обмеження у праві оренди і володіння земельними площами, заборона купівлі іноземцями, надання сільськогосподарських площ за обов’язкового рішення депутатських комісій, що унеможливить поширення корупції та інше.  

Варто зазначити, що ініціатором такого засідання та одним із організаторів стала обласна рада, адже реалії, що трапляються в повсякденному житті, свідчать, що у земельних відносинах між субєктами, які володіють землею й паями, та тими, хто обробляють їх, багато неврегульованих проблем. Окремі з них потребують негайного законодавчого рішення. Щоб почути думку всіх сторін, які працюють в цій галузі, і організовано круглий стіл. І як зазначили експерти ГО «Agro. ReformsUA» та урядовці, це один із перших таких заходів в Україні.  

 


Відділ інформаційного забезпечення та взаємодії із ЗМІ