Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Управління Пенсійного фонду України в Черкаському районі інформує про зміни в пенсійному законодавстві України

Управління Пенсійного фонду України в Черкаському районі інформує про зміни в пенсійному законодавстві України

З метою створення умов для стабілізації фінансового стану бюджету Пенсійного фонду України та удосконалення окремих положень стосовно пенсійного забезпечення 02.03.2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення” № 213.

В Черкаському районі перебуває на обліку 24213 пенсіонерів, з них працюючих — 4213 (17%), у тому числі:

- особи, розмір пенсії яких (крім військової) не перевищує 150% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб ( 1423,50 грн.) - 2962 особи;

- інвалідів 1 групи - 17;  

- інвалідів 2 групи - 487;  

- інвалідів війни 3 групи - 45;  

- учасників бойових дій - 35.  

Змінами у пенсійному законодавстві передбачається:  

- поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок та збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію; 

- тимчасово, з 01.04.2015 до 31.12.2015 року, працюючим пенсіонерам виплачуватимуться пенсії у розмірі 85%, проте розмір пенсійної виплати після застосування зазначеного порядку не може бути нижче 150 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (1423,50 грн.). А особам, які працюють на посадах, що дають право на призначення спеціальних пенсій (народним депутатам, державним службовцям та прирівняним до них особам, суддям, прокурорам), у період роботи на цих посадах пенсії не виплачувати. 

Обмежено пенсії працюючим державним службовцям, суддям, зокрема встановлено, що максимальний розмір пенсії для суддів становить 10 мінімальних пенсій за віком (9490 грн.). 

Порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам, встановлений цими змінами, поширюється на пенсіонерів незалежно від часу призначення пенсії. 

Не обмежено пенсії для працюючих чорнобильців, працівників металургійної і хімічної промисловості, державних органів, органів місцевого самоврядування, прокуратури, які є інвалідами І та ІІ групи, інвалідам війни ІІІ групи, учасникам бойових дій та особам, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. 

Особливий порядок виплати пенсій буде примінено до 3% працюючих пенсіонерів Черкаського району, тобто майже до 700 осіб.  

Виплата пенсії в повному обсязі поновиться цим пенсіонерам з наступного дня після звільнення з роботи. Порядок виплати змінюється з наступного за днем звільнення з посади. 

Зазначений порядок виплати пенсії не застосовується протягом особливого періоду до пенсій, що призначені особам, які беруть участь в Антитерористичній операції. 

Детальні роз’яснення з цих питань, а також огляд запитань і відповідей при застосуванні Закону № 213 розміщено на веб-сайтах головного та підвідомчих управлінь Фонду. 

За інформацією Управління Пенсійного фонду України
в Черкаському районі Черкаської області