Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Працівники районних рад та місцеві журналісти взяли участь у тренінгу з висвітлення питань ВІЛ/СНІДу в суспільстві

Працівники районних рад та місцеві журналісти взяли участь у тренінгу з висвітлення питань ВІЛ/СНІДу в суспільстві    Працівники районних рад та місцеві журналісти взяли участь у тренінгу з висвітлення питань ВІЛ/СНІДу в суспільстві

10 січня 2014 року на базі комунального закладу «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Черкаської обласної ради відбувся навчальний тренінг для працівників районних рад, відповідальних за інформаційне забезпечення та журналістів місцевих засобів масової інформації щодо висвітлення питань ВІЛ/СНІДу в суспільстві.

Це третій і останній тренінг із циклу навчальних семінарів, що були заплановані й проведені Обласним центром за підтримки Міжнародної організації «Пакт» у рамках Проекту Агентства США з міжнародного розвитку RESPOND. Метою навчання було об’єктивне інформування суспільства про захворювання ВІЛ/СНІД, як методу профілактики й підвищення обізнаності громадян, впровадження відповідних інтервенцій у профілактичні заходи обласної програми з ВІЛ/СНІД. Під час попередніх двох тренінгів навчанням було охоплено представників органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, територіальних органів й виконавчих служб, працівників обласних газет і телерадіокомпаній, а також студентів журналістських спеціальностей.

На сьогодні ВІЛ-інфекція стала проблемою не суто медичною, це – проблема соціальна. І саме на етапі профілактики, за допомогою інформування населення ми маємо найбільше шансів допомогти громадянам зрозуміти суть проблеми та не сприймати хворобу як вирок, а хвору людину піддавати стигматизації чи дискримінації, – зауважив головний лікар Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Петро Левченко. Він додав, що заклад намагається об’єднувати зусилля органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, їхніх відомств, а також недержавних організацій в області у боротьбі з поширенням пандемії ВІЛ/СНІД.

У ході проведення семінару-тренінгу заступник головного лікаря Центру Ірина Білоус у формі інтерактивного дискурсу ознайомила присутніх із законодавчою базою, що регулює питання боротьби й профілактики хвороби; епідситуацією ВІЛ/СНІД в країні загалом і Черкаській області зокрема; розповіла про основи первинної та вторинної профілактики і її цільовими групами; поінформувала про шляхи й способами здійснення інформаційної діяльності. Також слухачі дізналися про типові помилки та отримали професійні рекомендації стосовно інформування населення про хворобу.

Зокрема, виступаючі зауважили, що епідситуація захворюваності в області залишається напруженою. Станом на 01.10.2014 року, офіційно зареєстровано 5 771 випадок ВІЛ-інфікування, з них 2 024 – хворих на СНІД. Лише за 9 місяців нинішнього року в області зареєстровано 451 ВІЛ-інфіковану особу, серед них 5 дітей зі встановленим діагнозом ВІЛ.

Але Черкащина має й позитивні тенденції у боротьбі з хворобою. За словами головного лікаря закладу, за останні два роки в області вдвічі зменшилася смертність від цієї хвороби. Проте існує ризик спалаху ВІЛ-інфекції, оскільки у часи складних соціально-економічних обставин та конфліктів, за даними спостережень, кількість інфекційних захворювань значно зростає. Тому, відзначає Петро Левченко, він цілковито підтримує позицію голови обласної ради Валентини Коваленко, яка неодноразово наголошувала на необхідності прийняття обласної програми протидії ВІЛ/СНІДу. Він навіть продемонстрував чорновий варіант цієї програми, в розробці якого також брали участь фахівці Центру. Отже очікується лише прийняття подібної програми на державному рівні, що дозволить приймати і обласну.

На завершення зустрічі, про проблеми, з якими стикаються в повсякденному житті хворі, розповіла працівник громадської організації «Від серця до серця» Оксана, яка живе й бореться з хворобою ось уже 16 років. Жінка з благополучної родини, браку виховання і уваги батьків ніколи не відчувала. Однак, потрапивши під вплив старших друзів, у 14-річному віці спробувала наркотики, а в 16 – в неї діагностували ВІЛ. З того часу, зазначає Оксана, пройшло 16 років – у боротьбі з собою, хворобою і оточуючими. Сьогодні вона – кохана дружина й щаслива мати здорової дитини, а також успішна й самореалізована людина, адже допомагає хворим на ВІЛ/СНІД.

Під час тренінгу присутні також мали змогу переглянути низку соціальних роликів з ВІЛ/СНІД тематики, а також отримати роздаткові матеріали для подальшого використання в роботі.

До слова, всі витрати на навчання та проїзд працівників з районів були відшкодовані Центром, відповідно до програми Міжнародної організації «Пакт».

За інформацією відділу інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації  виконавчого апарату обласної ради