Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує цикл публікацій стосовно змін внесених Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) до Податкового кодексу України. Зміни щодо запровадження положень про документацію з трансфертного ціноутворення (далі- ТЦ) за трирівневою структурою.

Так, відповідно до оновленої редакції пп. 39.4.2 п. 39.4 статті 39 Кодексу платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції разом із звітом про такі операції зобов’язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, також повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. Підпунктом 39.4.2.2 п.39.4 ст. 39 Кодексу визначено невиключний перелік інформації, яку має містити таке повідомлення визначено, що форма та порядок складання такого повідомлення затверджуються Міністерством фінансів України.

Трирівнева структура документації з ТЦ, що запроваджується відповідає положенням Глави V «Документація» та додатків до неї з Настанов ОЕСР 2017 та містить:

• документацію з ТЦ (локальний файл - за термінологією Настанов ОЕСР - 2017) (пп. 39.4.6 п. 39.4 ст 39 Податкового кодексу);

• глобальну документацію з ТЦ (майстер-файл, при доході за рік понад 50 млн євро та за наявності відповідного запиту контролюючого органу із вимогою надати таку документацію) (п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу доповнено новою редакцією п. 39.4.7);

• звіт у розрізі країн міжнародної групи компаній (є об’єктом автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією; подається при доході групи - понад 750 млн євро за рік;) (пункт 39.4 статті 39 Податкового кодексу доповнено новими пунктами 39.4.10 - 39.4.14).

Крім того, відповідно до перехідних положень Кодексу, норми щодо подання платниками податків:

• повідомлення про участь у МГК - вперше застосовуються у 2021 році за 2020 рік;

• глобальної документації з ТЦ (майстер-файлу) - вперше застосовуються щодо фінансового року, який закінчується у 2021 році;

• звіту у розрізі країн МГК вперше застосовуються щодо фінансового року, який закінчується у 2021 році, але не раніше ніж у рік, в якому компетентними органами укладено багатосторонню угоду про автоматичний міждержавними звітами.

 

Сектор комунікацій
ГУ ДПС у Черкаській області