Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Деклараційна кампанія – 2020: законодавчі зміни до норм Податкового кодексу України у зв’язку з запровадженням карантину (2)

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує громадянам Черкащини, що з 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування, за якою окремі категорії громадян зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі - податкова декларація) та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.

Звертаємо увагу громадян на законодавчі зміни до норм Податкового кодексу України у зв’язку з запровадженням карантину.

Відповідно до змін, запроваджених Законом України від 17.03.2020 № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)», громадяни та фізичні особи які провадять незалежну професійну діяльність, для яких встановлено строки подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи підпунктом 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Податкового Кодексу України мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року, а саме останній день подання декларації 30 червня 2020 року.

Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.

Зупинимося на актуальних питаннях, які надходять до нас від громадян.

Як платнику подати декларацію про отримані доходи?

Інформуємо, що у зв’язку із запровадженням та території Черкаської області надзвичайної ситуації з 23 березня 2020 року зупинено роботу Центрів обслуговування платників області. Центри обслуговування платників області надають адміністративні послуги виключно в онлайн режимі.

При цьому можна подати річну податкову декларацію про доходи, отримані у 2019 році, без візиту до державної податкової інспекції через електронний сервіс в Електронному кабінеті сформувати декларацію з вже частково заповненими даними. Тобто, на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна, кожен декларант має можливість заповнити і подати декларацію про доходи.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний вебпортал ДПС за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua.

Також необхідно зазначити, що Державна податкова служба України для платників податків започаткувала серію відеоуроків щодо користування електронними сервісами.

Так, за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/412310.html розміщено відеоурок пресвячений заповненню річної податкової декларації про майновий стан і доходи громадян.

Які основні випадки обов’язкового подання декларації про майновий стан та доходи за 2019 рік?

Подати декларацію про про майновий стан та доходи за 2019 рік зобов’язані громадяни, які минулого року отримали оподатковувані доходи та з яких не були сплачені ПДФО і військовий збір.

Зокрема особи, що отримали:

- іноземні доходи;

- інвестиційні прибутки;

- плату за оренду власного нерухомого майна, зокрема житла, койко-місця, частини житла – від орендаря – фізичної особи;

- плату за оренду власного рухомого майна – від орендаря – фізичної особи;

- орендну плату за земельну ділянку, майновий пай, орендованих фізичною особою – не підприємцем;

- продали рухоме і нерухоме майно та зобов’язані сплатити податок;

- продали власну продукцію тваринництва, якщо їх сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року 208 650 грн. (мінімальна заробітна плата, встановлена на 1 січня 2019 року – 4 173 грн);

- продали власну сільськогосподарську продукцію на ділянках, розмір яких понад норм встановлених Земельним кодексом України (п.п. 165.1.24 Податкового кодексу України);

- інші доходи, крім зазначених у статті 165 Податкового кодексу України.

Також, звертаємо увагу, що необхідно подати декларації репетиторам, аніматорам, організаторам свят, особам творчих професій (музикантам, акторам, художникам, танцівникам, журналістам, фотографам, перекладачам тощо), особам, які надають побутові послуги та іншим, які не зареєстровані підприємцями і при отриманні доходів за минулий рік не сплатили податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Кампанія декларування доходів громадян продовжена до 1 липня 2020 року. Продовження терміну подання декларацій про майновий стан і доходи за 2019 рік передбачено Законом України від 17.03.2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)».

В який термін необхідно сплатити податкові зобов’язання, які визначені у декларації про про майновий стан та доходи?

Законом України від 17.03.2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» змінено норму щодо сплати задекларованих сум податкових зобов’язань.

Термін подання громадянами декларації про майновий стан і доходи подовжено до 1 липня 2020 року, відповідно, до 1 жовтня поточного року термін сплати зобов’язань за такою декларацією.

В які терміни подається декларація для отримання податкової знижки за навчання?

З метою отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених платником податку протягом звітного року на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, декларація про майновий стан і доходи подається до ДПС за місцем проживання особи до 31 грудня 2020 року (включно) за звітний 2019 податковий рік.

Переглянути відео- роз’яснення від ГУ ДПС у Черкаській області можна за посиланням: ck.tax.gov.ua та на сторінці у Facebook https://www. facebook.com/tax.cherkasy/

Сектор комунікацій
ГУ ДПС у Черкаській області