Дорогі друзі!

Радий вітати Вас на офіційному сайті Черкаської районної ради

Сподіваюсь, що інформація, яку ми оприлюднюємо, стане в нагоді усім, хто цікавиться історією та сьогоденням
Черкаського району.

З повагою,
Голова Черкаської районної ради
Олександр Ігорович ВАСИЛЕНКО





Декларування доходів від продажу об’єктів рухомого майна

Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує серію коментарів щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

Звертаємо увагу, що ст.173 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна.

Слід зазначити, що відповідно до п. 173.2 ст. 173 ПКУ, як виняток із положень п 173.1, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Водночас, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ. При цьому, дохід від продажу/обміну легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Так, при продажу/обміні легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів:

нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості таких транспортних засобів;

якщо при продажу/обміні легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів.

Фізична особа (продавець) у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна є відповідальною за нарахування й утримання податку на доходи фізичних осіб, та самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Звертаємо увагу, що відповідно до пп. 14.1.105 п. 14.1 ст. 14 розділу І ПКУ поняття "майно" вживається у значенні, наведеному в Цивільному кодексі України. Згідно із п. 2 ст. 181 Цивільного кодексу України рухомими речами (майном) є речі (майно), які можна вільно переміщувати у просторі. Тому, відповідно до ст. 173 ПКУ оподаткуванню підлягає дохід від продажу будь-яких об’єктів рухомого майна (зокрема побутової техніки та електроніки, одягу, предметів особистого вжитку тощо), а не виключно транспортних засобів.

Отже, наголошуємо, що при отримані фізичною особою протягом 2019 року доходу від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда визначеного відповідно до п.173.1 ст. 173 ПКУ або об’єктів рухомого майна, які не входять до цього переліку, фізична особа - продавець самостійно сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставками: для резидентів – 5 відс., нерезидентів – 18 відс., а також військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Сектор комунікацій
ГУ ДПС у Черкаській області